Baba drożdżowa z żurawiną

Składniki

500 g mąki pszennej,
150 g margaryny lub masła roślinnego,
150 g cukru,
1 jajo,
5 żółtek,
50 g drożdży,
175 ml mleka,
100 g rodzynek,
100 g owoców żurawiny w cukrze,
sól,
aromat waniliowy,
lukier – dowolny

Przygotowanie

Z części mleka, mąki, odrobiny cukru i drożdży zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier, żółtka, jajo, szczyptę soli oraz aromat i bardzo starannie wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło.

Odstawić ciasto do wyrośnięcia, a gdy dwukrotnie powiększy swą objętość, dodać rodzynki oraz żurawinę i przełożyć do wysmarowanej formy z kominkem (można zrobić babę również w małej prostokątnej foremce).

Gdy ciasto ponownie podrośnie, wstawić do średnio nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i upiec na ciemnozłoty kolor (ok. 45 – 50 minut).

Babę można oblać dowolnym lukrem i udekorować kandyzowanymi owocami żurawiny.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: