Wigilijny śledź po prezydencku.

Składniki

50 dag płatów śledziowych solonych
5 cebul
1 łyżeczka vegety
1 łyżeczka cukru
1 szklanka oleju
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
6 łyżek ketchupu
10 dag rodzynek

Przygotowanie

Płaty śledziowe moczyć w zimnej wodzie przez godzinę, następnie odsączyć i pokroić w 2 centymetrowe paseczki. Namoczyć rodzynki w cieplej wodzie. Na rozgrzany olej wrzucić drobno pokrojoną cebulę, dodać przyprawy. Dusić do miękkości cebuli. Następnie dodać ketchup i odsączone rodzynki.
Zalewę wymieszać, jeszcze chwile podgrzewać. Gdy zalewa wystygnie, można dodać pokrojone śledzie. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Polecam wszystkim. Pychota.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: