Potrawka mazowiecka z baraniny

Składniki

1 kg szynki lub lopatki baraniej(lub wolowina)
4-5 lyzek masla
1 lyzka maki
cebula
2 cytryny
1/2 szklanki bialego wytrawnego wina
kilka suszonych grzybow
wloszczyzna
2 kwasne jablka
sol,szczypta cukru
25 dag ryzu
1/2 szklanki rosolu lub bulionu z kostki

Przygotowanie

Grzyby umyc,namoczyc,podgotowac(nie calkiem do miekkosci)w wodzie,w ktorej sie moczyly.
Wloszczyzne pokroic w spore kawalki,podgotowac lub podsmazyc i lekko poddusic.
Mieso umyc,obrac z blon,pokroic w kostke.
Zrumienic make z 1 lyzka masla i cebula,rozprowadzic rosolem lub woda.
Do zasmazki wycisnac sok z cytryn,dodac wino, podgotowane grzyby i wloszczyzne,sol,cukier.
Wlozyc mieso i dusic do miekkosci,pod koniec duszenia dodac utarte lub obrane,pokrojone na czastki jablka.
Osobno ugotowac ryz z 1-2 lyzkami masla i sola.
Ryz mozna ulozyc dookola na duzym polmisku,oblac zrumienionym maslem,mieso z sosem wlozyc w srodek.

Potrawka ta jest rownie smaczna z miesa wolowego.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: