łatwy sękacz

Składniki

4 jaja
2,5 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 szkl cukru
1,5 kostki margaryny
bakalie (orzechy włoskie, rodzynki + wedle uznania inne)
aromat migdałowy

Przygotowanie

Z margaryny, mąki z proszkiem do pieczenia, żółtek, 1/2 szkl cukru i aromatu zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Do jednej z nich dodać kakao i wymieszać. Jasne ciasta schłodzić w lodówce, ciemne włożyc do zamrażalnika.

Ubić pianę z białek z resztą cukru.

Na blaszkę posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem pergaminowym przełożyć jasne ciasto i rozprowadzić równomiernie. Ciasto ciemne zetrzeeć na tarce o dużych oczkach na wierzch. Kolejno przełożyc pianę z białek, na nią rozsypać wymieszane bakalie i zetrzeć na tarce II białą część ciasta.

Piec 40-50 min w temp 180-200st C. Po ostygnięciu polać polewą czekoladową.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: