Langoszowe paluchy nadziewane

Składniki

Ciasto:
– 0,5 kg ziemniaków ugotowanych przepuszczonych przez praskę
– 0,8 kg mąki (stosuję pół na pół z kukurydzianą)
– 0,25 ml mleka
– 3 dag drożdży
– 10 ml oleju
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
– 10-15 szt cienkich kiełbasek(frankfurterki, kabanosy, ewentualnie dowolne parówki )
– 15 -20 dag sera żółtego
Sos:
150 ml majonezu
– 10 ml pasty chili*)
– 20 ml musztardy
– 30 ml koncentratu pomidorowego
– 10 ml sosu sojowego(lub 5 ml maggi +10 ml wody lub octu winnego) -1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
Do smażenia:
-1 l oleju słonecznikowego (zużycie ok 150 -200ml)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: