PLACEK WĘGIERKOWY z pyycha polewą śmietankową

Składniki

ciasto:
– 400 g mąki
– 100 g cukru
– 1 jajko
– 3 łyżki oleju
– 6 łyżek tłustego mleka
– 200 g masła lub margaryny
– po 1 opakowaniu proszku do pieczenia i cukru waniliowego
polewa:
– 2 jajka
– 100 g cukru
– 1/4 l kwaśnej śmietany
– cynamon
– 2,5 kg śliwek węgierek

Przygotowanie

1. Mąkę przesiać. Dodać posiekaną margarynę, jajko, mleko, olej, proszek i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto i chłodzić 30 min.
2. Umyte śliwki, przekroić na pół, usunąć pestki.
3. Na polewę wymieszać jajka ze śmietaną i cukrem, doprawić cynamonem.
4. Ciastem wyłożyć blachę posmarowaną masłem. Trochę ciasta należy odłożyć na zrobienie kratki. Na ciasto wyłożyć połówki śliwek miąższem do góry a na nich ułożyć kratkę z ciasta. Piec w 190 stopniach ok. 50 minut. Po ok. 20-25 minutach pieczenia ciasto wyjąć, polać polewą i piec dalsze 25-30 minut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: