Snickers torcikowy- na biszkopcie

Składniki

biszkopt z 8 jajek taki jak w tym przepisie http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis9203.html
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego lub puszka gotowej masy krówkowej
1 gotowy krem do karpatki (polecam Dr Oetkera)
2 puszki solonych orzeszków (najlepiej Felix)
250 ml śmietany 36%
3 czubate łyżki cukru pudru
1 tabliczka gorzkiej czekolady lub gorzkie kakao do posypania
nasączenie wykonane z mocno posłodzonej wody z dodatkiem wódki i kilku kropli zapachu waniliowego

Przygotowanie

Biszkopt pieczemy w dużej, prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po wystudzeniu kroimy na pół. Jeżeli nie używacie gotowej masy z puszki, zamkniętą puszkę z mlekiem gotujemy 4 godziny w dużymm garnku tak, aby cały czas była przykryta wodą. Przed otworzeniem dobrze studzimy. Krem przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (polecam krem błyskawiczny, gdzie dodajemy tylko mleko- bez masła). Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Pierwszy placek biszkoptowy lekko nasaczamy, cienko smarujemy masą krówkową. Na to wykładamy krem, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, również lekko go nasaczamy. Smarujemy resztą masy krówkowej, posypujemy orzechami. Na orzechy wykłdamy ubitą na sztywno śmietanę. Wierzch posypujemy startą czekoladą lub ciemnym kakao. S M A C Z N E G O !!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: