Rewelacyjne angielskie ciasto pomarańczowe

Składniki

9 jajek
25 dkg mielonych migdałów
9 łyżek cukru
1 czubata łyżka mielonych biszkoptów
2 duże pomarańcze
1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 dkg masy marcepanowej do obłożenia

Przygotowanie

Pomarańcze (całe) gotować 4 razy po kilka minut, za każdym razem w świeżej wodzie Żółtka ubić zcukrem, dodać migdały ,biszkopty i proszek. Pomarańcze zmielć w maszynce do mięsa( ja miksuję w melaksrze), wcześniej oczywiście usunąć z nich pestki. Dodać do żółtek Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masą Piec ok godziny w temp 180 st Po wystudzeniu całe ciasto obłożyć rozwałkowanym marcepanem
Ciasto jest pyszne i długo zachowuje świeżość
Świetne na Boże Narodzenie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: