Pierożki drożdzowe

Składniki

CIASTO:
– 2 szklanki maki.
– 1 jajko
– 3 dkg drozdzy
– 3/4 szklanki mleka
– ok lyzeczka cukru
– szczypta sol

FARSZ:
– 50 dkg miesa ugotowanego
– duza cebula ,maly zabek czosnku
– pol szklanki rosolu
– olej do smazenia
– sol, pieprz
II _sposob farsz moze byc z grzybkow i kapusty

Ta ilosc pierogow na zdjeciu to z podwojnej porcji ciasta

Przygotowanie

WYKONANIE:
Drozdze zarobic z cieplym mlekiem dodac odrobine soli.
Z maki i jajka i rozczynu zagniesc ciasto .
Mieso zmielic z cebula i czosnkiem dodac rosol do mielenia lub wymieszc drewniana lyzka ( rosol nadaje wilgotnosci mieso w pierogu n ie jest suche) dodac przyprawy.
Wycinac krazki nakladac farsz i zlepiac.
1)_ sposob -w sporym rondelku rozgrzac szklanke oleju smazyc pierogi ok 5 minut.
2)_ sposob ( na zalaczonym zdjeciu) – na blaszce nalac olej ukladac obok siebie pierogi i piec w tem 175 st az nabiora rumianego koloru.Swietnie smakuje z barszczykiem :)))
Zycze smacznego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: