Smazone panzerotti

Składniki

1 kg maki
30g drozdzy
100ml oleju (50ml oliwy z oliwek+ 50ml oleju)
1 lyzeczka cukru
1 plaska łyżka soli
ciepla woda (okolo 700ml)

Farsz:
ser mozzarella lub ementaler
1 puszka pomidorow bez skorki
szynka

olej do smazenia

Przygotowanie

W szklance cieplej wody rozpuszczamy drozdze z cukrem, wlewamy je do miski z przesiana maka, dodajemy sol, olej i reszte wody. Mieszamy dokladnie skladniki. Ciasto zagniatamy przez około 10/15 minut do momentu kiedy bedzie gladkie i nie bedzie kleilo sie do rak. Formujemy małe kulki wielkosci duzego jajka, ukladamy na stolnicy posypanej maka. Zostawiamy pod przykryciem do wyrosniecia na okolo 2 godziny.
W miedzyczasie przygotowujemy sos. Na malej patelni smazymy (okolo 30 minut) posiekane pomidory z odrobina oliwy, soli i oregano. Czesto mieszamy.
Kiedy ciasto podwoi swoja objetosc walkujemy na cienki placek o srednicy 10cm, na srodek kladziemy pokrojona w kostke mozzarelle lub ser, troche szynki i lyzke gestego sosu. Delikatnie zamykamy pierozka dokladnie sklejajac boki.
Smazymy w glebokim naczyniu na goracym oleju (jak paczki) kiedy sie lekko zarumieni obracamy go na druga strone.

Na zdjeciu panzerotti sa bez sosu pomidorowego, bo takie sa moje ulubione.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: