Gulasz węgierski mojej mamy

Składniki

Tak robi to moja mama:
SKŁADNIKI WYWARU:
– włoszczyzna: 2 marchewki, ½ selera, pietruszka, por
– suszona ostra papryczka
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– liść laurowy
– 20 ziarenek pieprzu
– warzywko/sól
– porcja rosołowa lub kość do schabu
SKŁADNIKI GULASZU:
– 30 dag wołowiny
– 30 dag wieprzowiny
– 2 cebule
– 2 papryki czerwone i 1 żółta
– 60 dag ziemniaków
– 3 pomidory
– mielona słodka papryka
– majeranek
– czosnek
– zacierki gotowe

Przygotowanie

Z podanych składników ugotować wywar.
Mięso pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzany tłuszcz włożyć wołowinę. Podsmażyć, podlać wywarem i dusić ½ godziny. Po uprużeniu przełożyć do garnka z wywarem i gotować. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć wieprzowinę, cebulę i czosnek. Włożyć do garnka i dalej gotować. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i paprykę obrane ze skóry. Po chwili gotowania, gdy warzywa zmiękną, dodać zacierki i gotować cały czas mieszając. Gdy zacierki zmiękną dodać ziemniaki. Doprawić przyprawami. Na końcu podsmażyć na tłuszczu 1 łyżkę papryki i tak przygotowaną zasmażkę wlać do gulaszu.
Gulasz jest wspaniały.

SMACZNEGO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: