Kurczak po diabelsku wg M&Ł

Składniki

Porcja na 2 osoby:

2 ćwiartki z kurczaka (mogą też być udka czy pałki, ale odpowiednio więcej)
2 duże papryki czerwone
pół papryczki ostrej czerwonej
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól lub warzywko
pieprz, czosnek granulowany, tymianek, majeranek, papryka słodka

Przygotowanie

z ćwiartek usuwamy skórę (nie jest to konieczne, ale według mnie wtedy kurczak bardziej przechodzi smakiem), dzielmy na pół wkładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego i posypujemy warzywkiem -ok. łyżki, pieprzem – ok. łyżeczki, po łyżeczce tymianku i majeranku a także paprykę słodką i czosnku granulowanego (oczywiście ilość tych przypraw zależy od naszych upodobań) polewamy kurczaka oliwą i mieszamy aby przyprawy dobrze się rozprowadziły po całym kurczaku wstawiamy naczynie pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do ok. 180oC i pieczemy ok 35 min. w tym czasie kroimy paprykę i czosnek następnie dosypujemy do kurczaka paprykę i czosnek i dolewamy ok. pół szklanki wody wstawiamy kurczaka spowrotem do piekarnika na ok. 20 min. gdy papryka będzie już miękka, wykładamy kurczaka, a paprykę z sosem miksujemy, możemy też doprawić do smaku, jeśli zajdzie potrzeba następnie wkładamy spowrotem kurczaka, topimy w sosie i wkładamy do piekarnika bez przykrycia jeszcze na 10 min.

Krczak ma pikantny, paprykowy smak. Można podawać do w kawałakach lub obranego z kości. Dobrze komponuje się z ziemniakami lub z ryżem i ulubiona surówką. Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: