Suszone pomidory w oleju z przyprawami

Składniki

4 kg podłużnych (koniecznie mięsistych) pomidorków. Inne się nie nadają, bo po wysuszeniu zostałaby sama skóra
maggi w płynie
oliwki bez pestek
kapary
dwie główki czosnku
olej kujawski, z pestek winogron lub oliwa – jak kto lubi
sól
pieprz
bazylia suszona

Ja wkładam do małych słoiczków po koncentracie pomidorowym lub musztardzie. Ale można i do większych.

Przygotowanie

Przepis powstał na skutek niedosytu po spróbowaniu gotowego produktu, którym poczęstowała mnie sąsiadka.

Pomidory przekrawam na połówki wzdłuż i smaruję miąższ maggi.
Układam na sitach elektrycznej suszarki przekrojonym do góry. No i uzbrajam się w cierpliwość. Suszą się dotąd, aż staną się pomarszczone, bez śladów soku, ale elastyczne. Nie należy przesuszyć, bo nie będą się nadawać do słoiczków.

Raz mi się zdarzyło przegapić odpowiedni moment, ale nie ma tragedii. Trzeba je wtedy namoczyć we wrzatku, aż lekko zmiękną, albo wykorzystać do urozmaicania smaku różnych potraw. Dodawałam do gotowania sosów, czy zupy pomidorowej.

Ususzone pomidory można do słoiczków wkładać w połówkach lub pociąć je na paski. Na dno słoiczka daję kilka pokrojonych oliwek i kaparków oraz połówkę ząbka czosnku w cieniutkich plasterkach. Wkładam pomidorki i na wierzch znowu oliwki, kapary i czosnek. Dosupuję szczyptę bazyli, trochę pieprzu i soli. Dopełniam olejem.
Wystarczy zakręcić i… gotowe. Musi oczywiście odstać swoje, żeby nabrało mocy urzędowej. Ale tak najczęściej po 2 tygodniach już się do nich dobieram.
Mogą stać w chłodnym miejscu całą zimę, jak inne przetwory. Ponieważ mam kilku sępów, którzy czyhają na ten smakołyk, to przeważnie robię z 8-10 kg. Do jednego małego słoiczka wchodzi ok. 8 połówek, więc to wcale nie jest za dużo.

Zastosowanie:
Dodaję do sałatek, czasem kładę na kanapkę, pięknie pachnący olej nadaje się do wielu potraw, a najbardziej lubię je ze spaghetti.
Kroję wtedy pomidorki drobniej i (wraz z całą zawartością słoiczka) mieszam z makaronem. Posypuję natką. Proste i smaczne danie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: