Kawowiec Eski

Składniki

Biszkopt z 4 jaj

4 jajka
szklanka cukru
szklanka maki
lyzeczka proszku do pieczenia
1/3 szkl. oleju slonecznikowego
szczypta soli
Łyżka kawy rozpuszczalnej

Masa:

0,5 l mleka
budyn waniliowy
2 lyzki maki ziemniaczanej
2 lyzki maki pszennej
3 lyzki cukru

pol kostki masla
kawa rozpuszczalna
czekolada

Przygotowanie

Biszkopt
Bialka oddzielic od zoltek. Zoltka utrzec z dodatkiem szczypty soli. Żółtka utrzec z cukrem do bialosci, dodac olej. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Skladniki polaczyc – mieszajac lyzka!
Przelozyc do formy i piec [ u mnie zajmuje to 35 minut]

Masa:
Budyn i maki rozmieszac i wlac na gotujace sie mleko z cukrem. Gdy budyn bedzie letni – dodac maslo i miksowac, az bedzie masa. Dodac ok 2 lyzek kawy rozpuszczalnej. i miksowac jeszcze chwile.

Biszkopt przekladac masa. Calosc oblac czekolada [ kupuje prawdziwa, rozpuszczam w kapieli wodnej lub z 2 lyzeczkami mleka]. Ozdobic orzechami lub czym kto woli🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: