OGÓRY KISZONE – banalnie proste

Składniki

Ogórki gruntowe,
Zalewa na 1 litr zimnej wody:
3 dag soli (=2 płaskie łyżki) najlepiej do kwaszenia,
2 ząbki czosnku,
chrzan (kawałek o dł.3 cm),
koper (1 krtótka gałąź),
łyżeczka gorczycy.

Przygotowanie

Do słoików układać ogórki z dodatkami, zasypać solą i zalać wodą. Zamknąć. Ogóreczki kiszą się około 10 dni.
Można też użyć gotowej przyprawy do kwaszenia ogórków, wtedy polecam rozsypać przyprawę na dnie słoika, dodatkowo dodać czonek.
Na fotce z przyprawą ;oP

Receptura pochodzi od cioteczki Lidzi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: