Maślane ciasteczka Grzegorza Ostrowskiego

Składniki

Miękkie, kruche, rozpływające się w ustach. Wg mojego męża lepsze niż Shortbready Walkersa, które uwielbia:) Często je piekę, mimo że ciasto jest dość niesforne w zagniataniu.

50 dag mąki,
20 dag masła,
3 żółtka,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka aromatu maślanego (do kupienia w sklepie MniamMniam ale ja pomijam).

Przygotowanie

Mąkę przesiewam i dodaję resztę składników, zagniatam na gładkie ciasto (jest sypkie i lubi się rwać na kawałki, ale to nie szkodzi. Ważne żeby dało się rozwałkować. Nie dodawajcie więcej żółtek ani broń Boże śmietany!). Wałkuję na grubość 5 mm, wykrawam szklanką krążki, układam na papierze do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piekę ok. 12-15 minut, ciastka mają się tylko leciutko zezłocić.

Porcja na ok. 40 ciasteczek.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: