Big szaszłyk

Składniki

– 1 kg mięsa ( łopatka,szynka lub schab )
– ogórki konserwowe
– ser żółty
– sól
– pieprz
– trochę wina różowego lub czerownego
– liść laurowy
– estragon ( najlepiej świeży )
– 2 patyczki do szaszłyków

Przygotowanie

Mięso myjemy i kroimy na plastry grubości 1,5 – 2 cm.Przyprawiamy solą,pieprzem i papryką słodką.
Ogórki konserwowe kroimy wzdłuż w plastry.
Ser żółty kroimy na plasterki średniej grubości.
Pomiędzy plastry mięsa kładziemy plaster sera i po dwa plasterki ogórków.Po ułożeniu naszego "big szaszłyka" całość spinamy dwoma patyczkami do szaszłyków i obwiązujemy kilka razy szmurkiem.
Na pieczeń kładziemy 2-3 liście laurowe,trochę estragonu ( najlepiej jedno i drugie świeże )
Sypiemy też odrobinę pieprzu i całość lekko skrapiamy octem balsamicznym i oliwą z oliwek.
Polewamy winkiem ( czerwonym lub różowym ) i ………do pieca na około 1,5 godz w temperaturze około 200 st.
Na ostatnie 10 minut włączyć funkcję grila.
Dziś wstawiam zdjęcie pieczeni przygotowanej do upieczenia a jutro wstawię zdjęcia finałowe.
A tak wygląda mięsko po wyjęciu z pieca pachnie i smakuje bosko

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: