Sorbet z porzeczek

Składniki

* 2/3 szklanki wody
* 2/3 szklanki cukru
* około 5 szklanek porzeczek
* 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Upały, upały, upały!!!
W domu jak w piekarniku!!!
Dlatego korzystając z tego przepisu, trochę się ochłodzicie.

Cukier z wodą ugotować i odstawić by ostygnął, następnie wstawić do lodówki.
Porzeczki ( ja dałam i czerwone i czarne)”zmielić” blenderem, przetrzeć przez sitko by w powstałym musie nie pozostały nasionka lub skórki. Dodać sok z cytryny i schłodzony syrop. Dobrze wymieszać, przelać do naczynia w którym można mrozić i wstawić do zamrażalnika. Gdy zauważymy, że się zmroził, pomieszać.Odczekać 2-3 godziny (pojemnik nadal w zamrażalce) i ponownie dobrze wymieszać – najlepiej mikserem. Znowu wstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny.
Rozłożyć do pucharków i udekorować bitą śmietaną, owocami.

Do sorbetu można dodać również przed wsadzeniem do zamrażalnika 2 łyżki wódki – powstanie wersja dla dorosłych.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: