Smażone lody- zaskakujący deser

Składniki

Porcja dla dwóch osób:

* 4 kulki lodowe ulubionego smaku u mnie waniliowe z bakaliami

* 10 sztuk twardych herbatników

* 2 garści płatków kukurydzianych typu Cornflakes

* 2 duże łyżki kokosu

* 1 jajo

Dodatkowo:

* nabierak do lodów

* olej do smażenia

* dżem porzeczkowy

Przygotowanie

Pokruszyć herbatniki z płatkami na pył. Dodać kokos i wymieszać.

Przygotować za pomocą nabieraka cztery duże kulki lodów wyciągniętych z zamrażalnika.

Następnie gałki obtoczyć w mieszance, przydusić posypkę do gałek. Włożyć do zamrażalnika na ok.30min.

Po upływie czasu obtaczamy kule w rozbełtanym jajku. Następnie znów w reszcie posypki herbatnikowo-kukurydzianej z dodatkiem kokosu. Delikatnie dociskamy panierkę do lodu.

Tym razem kule wkładamy do zamrażalnika na około 1h.

Po upływie czasu smażymy na rozgrzanym oleju (by były zanuzone w całości) dosłownie 15-20 sekund aż panierka będzie złota.

Podajemy na talerzyku z dodatkiem dżemu porzeczkowego.

Jest to cudownie zaskakujący deser. Gorąca posypka która skrywa lodowate pyszności…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: