Sernik – spróbować warto

Składniki

1 kg sera z wiaderka
8 jaj
2 niepełne szk.cukru
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki pszennej
2 budynie b/cukru (np. waniliowy i śmietankowy)
1 cukier waniliowy
100 g rodzynek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny

3-4 op. zwykłych herbatników

Przygotowanie

Żółtka oddzielić od białek.
Ubić żółtka z 1,5 szkl. cukru, następnie dodawać ser ciągle mieszając mikserem. Potem zmieszane budynie z mąką i teraz olej.
Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru i cukrem waniliowym.
1/2 łyżeczki proszku rozpuścić z sokiem z 1/2 cytryny i dodać do ubijającej się piany.
Do masy serowej dodać rodzynki i pianę – wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Włożyć na przygotowaną blachę z herbatnikami.
Piec ok. 1 godz. 160-180 st.C.

Blachę wykładam papierem do pieczenia, delikatnie boki smaruję margaryną i obkładam dokładnie herbatnikami.

S m a c z n e g o

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: