Grzybowe cannelloni

Składniki

350 g pieczarek,drobno posiekanych
1 srednia cebula,drobno posiekana
1 zabek czosnku,rozgnieciony
1 lyzka swiezego tymianku,posiekanego
1/2 lyzeczki galki muszkatolowej,mielonej
4 lyzki wytrawnego bialego wina
4 lyzki swiezych okruchow bialej bulki
12 suchych cannelloni ,niewymagajacych dodatkowego gotowania
sol,pieprz
ser parmezan (wedlug uznania)

SOS POMIDOROWY
1 duza czerwona papryka
200 ml wytrawnego bialego wina
450 ml passaty (przetarte pomidory)
2 lyzki pasty pomidorowej 2 liscie laurowe
1 lyzeczka mialkiego cukru (rafinowanego )

Przygotowanie

rozgrzac piekarnik do 200 stopni.Grzyby z cebula i czosnkiem wlozyc do rondla.dodac tymianek,galke muszkatulowai 4 lyzki wina.Doprowadzic do wrzenia,przykryc i gotowac na wolnym ogniu przez 10 minut.Dodac okruchy bulki i doprawic.schlodzic przez okolo 10 minut.
skorke z papryki zdjac najlepiej poprzez przypalanie jej nad grilem(rusztem w piekarniku),miazsz posiekac i wlozyc do miksera ,wlac rowniez wino.Zmiksowac na gladka mase i przelac do rondla.
Dodac pozostale skladniki sosu,sol,pieprz i wymieszac.Doprowadzic do wrzenia i gotowac na wolnym ogniu10 minut.Wyrzucic liscie laurowe.
Dno zaroodpornego naczynia pokryc warstwa sosu.Cannelloni wypelnic grzybowa masa i umiescic w naczyniu.polac pozostalym sosem,przykryc folia i piec 35-40minut.podawac na goroco.
na talerzu posypac serem parmezan

Wychodzi na 4 porcje* kalorie/porcja 315*zawartosc tluszczu porcja 3,5 gram

przepis nie jest mojego autorstwa.🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: