porra antequerana

Składniki

ilość składników na 3 porcje

zupa :

ok pół kilograma pomidorów
duża zielona papryka (albo dwie małe
2 czerstwe bułki (mogą być też świeże)
2 małe ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz
dwie łyżki octu winnego

dodatki (przybranie) :

jajko ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę (ok 1/3 na porcję)
plasterki jamon serrano pokrojonych na mniejsze cześci (ok plasterka na porcję)
tuńczyk z puszki (ok

Przygotowanie

Porra to andaluzyjska wersja gapacho. Nazwa pochodzi od tradycyjnego sposobu robienia zupy – ucierania rękoma, i może kojarzyć się z porro (skrętem) więc radzę uważać przy zamawianiu. tradycyjny sposób robienia dania można zobaczyć u użytkownika CocineroAndaluz na youtube. Ja zwykle używam do tego blendera.

do wysokiego naczynia wrzucamy bułki podzielone na części i zalewamy ok poł szklanki wody. Jeśli bułki są świeże, można nie zalewać ich wodą warzywa kroimy, na kawałki, czosnek obieramy. odsączamy delikatnie bułki, i odlewamy nadmiar wody. do bułek wrzucamy warzywa, oliwę, ocet, czosnek, ok pół łyżeczki soli i pieprz do smaku wszystko miksujemy na gładką masę wstawiamy do lodówki na ok 30 min. (ten krok można pominąć) przelewamy do misek a na wierzch nakładamy tuńczyka, posypujemy jajkiem i jamon serrano. można skropić oliwą

Zwykle porre podaje się jako pierwsze danie, w kamionkowych miseczkach, z białym pieczywem. Bez dodatków też smakuje bardzo dobrze, więc nie ma się co zniechęcać dostępnością i ceną jamon. Polecam, szczególnie w gorące dni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: