Mrożona niespodzianka

Składniki

15 dag biszkoptów
10 dag masła
3 łyżki żelatyny
1 opakowanie kandyzowanych owoców i skórek
1/4 ciemnego rumu
10 dag rodzynek
4 żółtka
10 dag cukru
3/4 l śmietany 36%
łyżka kakao

Dodatkowo:
okrągła forma do babki,folia
sos czekoladowy

Przygotowanie

♦10 dag biszkoptów pokroić na 1 cm.kawałki i zrumienić na maśle.Ostudzić.
♦Formę do babki posmarować cienko masłem lub olejem.Wyłożyć folią tak aby wystawała 10-15 cm od brzegu.
♦Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody.Rum podgrzać i namoczyć w nim rodzynki.
♦Żółtka wbić do miski,dodać cukier i 3 łyżki wody.Ubijać tak aby powstała gęsta kremowa masa.Dodać rozpuszczoną żelatynę i rum z rodzynek.
♦Śmietanę ubić i dodawać do masy wciąż ubijając.Dołożyć kawałki biszkoptów,kandyzowane owoce i rodzynki.Wymieszać i przełożyć do formy.
♦Resztę biszkoptów przekroić i ułożyć koliście ,lekko wciskając w masę."Babkę" wstawić do zamrażalnika lub zamrażarki na co najmniej 6 godzin.
♦Formę z babką wstawić do letniej wody.Pociągnąć wystającą folię,formę odwrócić i wyłożyć deser na tacę.Zdjąć folię.
♦babkę posypać kakao,podawać z sosem do deserów lub ajerkoniakiem.

Uwaga!!!!
Deser nie jest przeznaczony dla dzieci.

Przepis ten pokutuje w mojej kuchni już od kilkunastu lat,a zapożyczyłam go z miesięcznika "Claudia".U mnie jest deserem bożonarodzeniowym.

Życzę smcznego!
Fotki niebawem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: