Babka z pachnaca pelargonia

Składniki

Ciasto:

250 ml slodkiej smietany kremowki
250 ml cukru
350 ml maki pszennej
2 jajka
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka cukru waniliowego
swieze listki z pelargoni pachnacej ( nie wiecej niz 10 )

Lukier:

5 listkow pelargoni pachnacej ( ten gatunek, co pachnie roza)
500 ml cukru pudru
1 bialko
1 1 lyzeczka soku z cytryny

Przygotowanie

Ubic smietane, dodac cukier, po jednym jajku i mieszac delikatnie, dodajac nastepne jajko, potem przesiana make , proszek do pieczenia i cukier waniliowy
wszystko delikatnie wymieszac

Wysmarowac 2 formy o srednicy 20 cm i wylozyc listkami dol i brzegi foremek

W nagrzanym piekarniku na 200 C upiec babki okolo 20-30 minut, pilnowac , zeby sie nie spalily, sprawdzic zapalka czy ciasto jest suche

Lukier:

Podzielone liscie pelargoni wlozyc do mozdzieza i ubic na mase z czescia cukru pudru

Bialko ubic na sztywno, wymieszac liscie z reszta cukru pudru i sokiem z cytryny, dodac piane i delikatnie wymieszac wszystko razem

Zlozyc babki z lukrem miedzy i dookola

smacznego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: