MARCEPANOWE Pszczoły Puchatka

Składniki

na ok. 20 pszczół:
– 200 g cukru pudru
– 100 g mielonych migdałów
– 1 jajko
– 1 łyżeczka kakao
– 1 łyżeczka esencji waniliowej
– małe rodzynki, czekoladowe drażetki (takie okrągłe, spłaszczone)

Przygotowanie

1. Migdały wymieszać z cukrem i esencją waniliową.
2. Jajko roztrzepać widelcem i dodawać stopniowo do migdałów cały czas mieszając aż powstanie gęsta masa.
3. Z masy marcepanowej formować lekko spłaszczone kuleczki (dobrze jest lekko posypać dłonie cukrem pudrem).
4. Na pszczółki przesiać sitkiem kakao. Widelcem zrobić im na grzbiecie;)) paseczki. Każdej pszczółce zrobić oczy z rodzynek i skrzydełka wtykając po dwie czekoladowe drażetki.

Pszczółki są bardzo smaczne- smakują zwłaszcza dzieciom, bardzo efektownie wyglądają:))) Jeżeli ktoś nie chce się bawić w robienie oczek i skrzydełek może po prostu marcepanowe kuleczki obtoczyć całe w kakao- też są pyszne:) Ja zazwyczaj robię je z dwa razy tyle składnków bo pszczółki mają to do siebie, że bardzo szybko "odlatują"…

źródło: "Książka kucharska Kubusia Puchatka"

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: