Kołdunki

Składniki

Ciasto ziemniaczane:

1,5 kg ziemniaków
2 cebule
3 łyżki mąki
sól i pieprz

Zrazy:

1 kg mięsa mielonego [ja użyłam mieszankę wołowo-wieprzowo-indyczą]
1 jajko
2 ząbki czosnku
o,75 szkl. bułki tartej
o,5 szkl. mleka
sól i pieprz
olej do smażenia

Dodatkowo:

o,75 l bulionu drobiowego
2 łyżki mąki
olej do smażenia

Przygotowanie

Mięso, jajko, zmiażdżony czosnek, bułkę tartą namoczoną w mleku mieszamy. Doprawiamy. Smażamy zrazy. Ziemniaki obieramy, płuczamy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z drobno posiekaną cebulą, mąką i przyprawiamy. Zraziki oblepiamy na ok. 1 cm ciastem ziemniaczanym i smażymy na oleju na złoto. Bulion mieszamy z mąką. Zalewamy zrazy i dusimy 10 min.

Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: