Jajecznica Grabowskiego

Składniki

Jajka (u mnie min. 2 szt na twarz)
Słonina (ok10g na jajko)
Pieczywo (tyle ile zazwyczaj spożywacie do jajek, u mnie 1+2kromki)
wegeta,sól i pieprz

Przygotowanie

Przepis podał na antenie radia (Jedynka albo trójka) p. Andrzej Grabowski ( Ferdynand Kiepski) jako danie łatwe i każdemu smakujące. Sprawdziłam i jestem pod wrażeniem prostoty i …SMAKU, polecam spróbować na śniadanie niedzielne.

Słoninę pokroić drobno w kosteczkę (7-8 mm) i smażyć na patelni, dodać pokrojone pieczywo w kostkę 1,5 – 2cm. Jajka wybić do miseczki dodać pieprz sól i (lub) wegetę i odrobinę wody. Lekko zamieszać i wylać do grzanek i słoniny , a gdy białko się zetnie wykładać na ogrzane talerzyki i jeść bez dodatków.

Sugestia: ze słoniny wytopić się może więcej tłuszczu niż trzeba. Proponuję kontrolować jego ilość według własnego gustu. Ja odbieram 2-3 łyżki tłuszczu przed dodaniem pieczywa, w które niechybnie by wsiąkł. Warto spróbować choć raz, dla odmiany. Smacznego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: