Smażony łosoś w ziołach

Składniki

– 4 dzwonka łososia (mrożone należy wcześniej rozmrozić),
– łyżeczka oleju sezamowego,
– łyżeczka sosu sojowego jasnego,
– zioła prowansalskie (1 łyżeczka),
– tymianek (1 łyżeczka),
– estragon (pół łyżeczki),
– pieprz ziołowy (półtorej łyżeczki),
– pieprz czarny (pół łyżeczki),
– łyżka soli,
– olej słonecznikowy do smażenia

Przygotowanie

Znakomite danie dla smakoszy ryb i ich króla, czyli łososia…

Łososia mieszamy w misce z przyprawami, olejem i sosem sojowym. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na niej naszego łososia (ok. 5 minut z każdej strony). Przed podaniem skropić sokiem z cytryny. Taką rybę można podawać z frytkami, ryżem lub pieczywem oraz surówką z marchewki, jabłka i pora.

Smacznego!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: