Raclette z salami i szynką

Składniki

1,5 kg ziemniaków,
1,2 kg żółtego sera (najlepiej raclette),
20 dag wędzonej szynki,
20 dag gotowanej szynki,
20 dag salami,
20 dag ugotowanych krewetek królewskich,
1 słoik (330 ml) mieszanych pikli,
10 dag wędzonego boczku (w cienkich plasterkach),
10 dag pieczarek,
1 pęczek natki pietruszki,
1 pęczek koperku,
1 pęczek szczypiorku,
2 średnie cebule,
1 puszka (315 ml) mandarynek,
1 łyżeczka soli,
pieprz z młynka

Przygotowanie

Ziemniaki umyć, gotować 20 minut w mundurkach w osolonej wodzie. Zalać na chwilę zimną wodą, jeszcze gorące obrać z łupinek, pokroić w plastry. Żółty ser pokroić w cienkie plasterki. Pieczarki dokładnie oczyścić, opłukać, również podzielić na plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Drobno posiekać zieleninę, osączyć osobno na sitku pikle i mandarynki. Szynkę pokroić w paski i przełożyć z salami na jeden talerz. Wędzony boczek wysmażyć na suchej patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu na kuchennym papierze. Wszystkie składniki przełożyć do małych miseczek.

Każdy z uczestników spotkania komponuje sam składniki na swej patelence, przykrywa je plasterkiem sera i ustawia na rozgrzanej płycie urządzenia. Danie jest gotowe, gdy ser się stopi. Wtedy można je posypać posiekaną zieleniną oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Przepis z jakiejś starej gazety…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: