Gulasz po turecku

Składniki

500g mięsa wołowego mielonego
500g czerwonej soczewicy
4 cebule
3 ziemniaki
5 ząbków czosnku
puszka krojonych pomidorów
5 łyżek koncentratu pomidorowego
gałka muszkatołowa
kminek
mielona suszona mięta
ostra papryka
sól
pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie

Cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso mielone wraz z czosnkiem i smażyć aż mięso będzie miękkie, po czym dusić 15 min wraz z papryką, koncentratem pomidoworym, krojonymi pomidorami z puszki (wraz z zalewą), ziemniakami oraz przyprawami (bez mięty).
Po całm zabiegu duszenia mięsa dodać płukaną soczewicę i gotować pod przykryciem na małym ogniu, do czasu aż soczewica i ziemniaki będą miękkie (rozgotowane), na sam koniec przyprawić do smaku mieloną miętą (około łyżki), wymieszać.
Tak przyrządzone danie jest gotowe do podania.
Najlepiej smakuje z białym pieczonym pieczywem wraz z dodatkiem czosnku.

PS. Zdjęcia nie zdążyłem zrobić, gdyż zbyt szybko gulasz się rozszedł wśród domowników.
Za przepis dziękuję swojej dziewczynie🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: