Ciasto z makiem kremem i biszkoptami

Składniki

Biszkopt:

1 szklanka cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego

Ciasto makowo-kokosowe:

1 i 1/4 szkalnki maku
1 szklanka cukru
200g wiórków kokosowych
7 białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
kostka magaryny lub masła

Ponadto:

paczka okrągłych biszkoptów
słoiczek powideł śliwkowych
wódka rozcieńczona wodą

Przygotowanie

Wykonanie biszkoptu:

Z białek ubić pianę, dodać oba cukry, po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem. Zmiksować. Ciasto wylać do blaszki i piec około 30 min. w temp. 180 stopnii.

Wykonanie ciasto makowo-kokosowego:

Białka ubić z cukrem. Dodać wiórki, mak, proszek i wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę i piec w temp. 180 stopnii przez 30 min.

Wykonanie masy budyniowej:

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. W pozostałej ilości mleka roztrzepać obie mąki i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Wystudzić. Zimny budyń dodawać po łyżce do margaryny i ucierać.

Wykonanie ciasta:

Zimny biszkopt przekroić wzdłuż i posmarować powidłami. Na powidła nałożyć połowę kremu i przykryć ciastem makowo-kokosowym. Nałożyć pozostałą część kremu. Biszkopty nasączyć w wódce i ułożyć obok siebie na kremie. Wierzch ciasta polać rozpuszczoną czekoladą lub polewą.

Ciasto jest przepyszne! Przypomina w smaku "Pijaka". Polecam!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: