surówka z białej kapusty a la chińczyk

Składniki

biala kapusta
tarta marchewka
tarte ogórki kiszone
cukier
olej lub oliwa

Przygotowanie

Wstawiam na prosbe, bo nie pomyslalabym, ze przepis moze byc oryginalny :))
kapustę cienko posiekac i ubic tłuczkiem do miesa (lub mocno ugniesc) aż pusci sok – ale oczywiście nie na miazgę🙂 ;
dodac starta marchew i ogórka kiszonego (z ogórkiem ostrożnie, nie za duzo – do smaku); dodać szczyptę cukru, jeszcze raz ugnieść
doprawić oliwą bądź olejem, pozostawić parę godz w lodóce do "przegryzienia"
można dodać suszony koperek i odrobinę tartego jabłka, ale ja nie uzywam, poniewaz nie lubię kopru ani jabłek w surówkach; proporcje są dowolne, lecz głównym składnikiem musi pozostać kapusta – nie przesadźmy z kwaśnym ogórkiem bądź jabłkiem – to tylko do smaku
smacznego🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: