Ryż aromatyczny po hindusku

Składniki

– 1 szklanka ryżu Basmati bialego
– 2 lyzki oleju
– 1 laska cynamonu
– 6 gozdzikow
– 6 ziaren kardamonu
– 1 lyzeczka nasion kminu rzymskiego** (ang. cumin, hind. jeera)
– 1 mala cebula
– 1 czubata lyzeczka soli
– ok. 2 szklanek wody*

*precyzyjna ilosc wody zalezy m.in. od rodzaju ryzu, jakosci wody, temp. otoczenia oraz indywidulanych gustow.
Przygotowywujac dany ryż po raz pierwszy nalezy liczyc sie, ze moze byc on dla nas zbyt twardy lub zbyt miekki. Bedzie to dla nas wskazowka na kolejne przygotowanie potrawy.

**Kmin rzymski (Cuminum cyminum) – ang. ‘cumin’, hind. ‘jeera’. Prosze nie mylic z kminkiem – to dwie rozne przyprawy, o diametralnie roznym smaku i zapachu. Owszem, ich nasiona sa podobne, ale tylko z wygladu. Nie mozna zastepowac jednej przyprawy druga!

Przygotowanie

Najpierw pluczemy ryż:
wsypujemy ryż do naczynia, np. miski, wlewamy tyle zimnej wody, aby przykryla ryż, szybko pluczemy ryż i wylewamy wode.
Nastepnie wlewamy duza ilosc zimnej wody, dokladnie pluczemy ryż i wylewamy wode. Czynnosc powtarzamy 4-5 razy do uzyskania w miare czystej wody.
Za szostym razem wlewamy wode i odstawiamy naczynie: niech ryż moczy sie ok. 30 min.

W miedzyczasie na dno garnka lub patelni wlewamy olej i rozgrzewamy go. Wrzucamy jedno nasionko kminu i kiedy wokol pojawia sie babelki, dorzucamy reszte przypraw (oprocz soli). Smazymy ok. 2-3 minut co jakis czas mieszajac.

Cebule bardzo drobno siekamy i dorzucamy do patelni. Smażymy na malym ogniu tylko do zezlocenia cebuli, inaczej ryż bedzie gorzki.

Ryż bardzo dokladnie odsaczamy i dorzucamy do cebuli z przyprawami. Smazymy ok. 10 min. mieszajac tylko raz na jakis czas – nie ciagle, aby nie polamac ryzu. Na koncu ryż ma byc lekko zrumieniony.

Na tym etapie możemy postapic na dwa sposoby:

1. Wlewamy do ryżu wode, solimy, mieszamy, przykrywamy pokrywka. Kiedy woda zagotuje sie, zmniejszamy plomien na najmniejszy i zostawiamy ryż na ok. 30 min. – ma calkiem wchlonac wode. Na koncu nakluwamy ryż trzonkiem drewnianej lyżki w celu uwolnienia nadmiernej wilgoci. Przykrywamy pokrywka i zostawiamy na 1 minute. Ryż jest gotowy do podania.

2. W przypadku posiadania garnka do gotowania ryżu przesypujemy do niego zawartosc patelni, wlewamy odpowiednia ilosc wody (zgodnie z miarka garnka) i nastawiamy odpowiedni program gotowania. Po zakonczeniu procesu gotowania odkrywamy pokrywe, nakluwamy ryż trzonkiem drewnianej yżki w celu uwolnienia nadmiernej wilgoci. Przykrywamy pokrywe i zostawiamy na 1 minute. Ryż jest gotowy do podania.
Tak przyrzadzony ryż smakuje, pachnie i wyglada znakomicie: smazenie calych przypraw wydobywa w pelni ich aromat, a ryż smazony na odrobinie tluszczu ogromnie zyskuje na smaku i konsystencji.
Jest znakomitym dodatkiem do mies, ryb, owocow morza, warzyw, itd., jak rowniez doskonale smakuje samodzielnie.

Tym ,ktorzy jeszcze nie przyrzadzali ryżu smażonego, goraco polecam! Zobaczycie roznice miedzy tym blyskawicznym z torebki;)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: