Szuba ali

Składniki

śledź matias w oleju
cebula cukrowa lub czerwona
pietruszka
marchew
ziemniaki
jajka
groszek konserwowy
ogórek kiszony
majonez
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Pietruszkę, marchew, ziemniaki odgotowujemy, tak by nie były zbyt miękkie. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Odcedzamy groszek. Układamy w naczyniu warstwami:

śledź pokrojony w kosteczkę cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę pietruszkę starkowaną na tarce jarzynowej pieprz, sól, majonez marchew starkowana na tarce jarzynowej pieprz, sól, majonez groszek, ogórek pokrojony w kostkę ziemniaki starkowane na tarce jarzynowej pieprz, sól, majonez jajka starkowane na drobniejszej tarce niż jarzynowa

Uważamy z solą, jeżeli warzywa były odgotowywane z solą, natomiast pieprzu nie żałujemy, żeby sałatka nie była mdła. Jeżeli kupimy śledzia małosolnego lepiej sprawdzamy, czy nie jest za słony i ewentualnie wymaczamy. W tym wypadku na warstwę śledzia i cebulki wlewamy trochę oliwy. Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: