Ciasto z serkiem i gruszkami popisowe

Składniki

ciasto:
– 400 g mąki
– 100 g cukru
– 1 jajko
– 3 łyżki oleju
– 6 łyżek tłustego mleka
– 200 g masła lub margaryny
– po 1 opakowaniu proszku do pieczenia i cukru waniliowego
poza tym:
– 600 g gruszek z puszki lub z kompotu
– 6 łyżek likieru
– 250 g serka śmietankowego- najlepiej twarogu 3-krotnie mielonego
– 1 cytryna
– 500 g śmietany 36%
– 6 płatków żelatyny
– 170 g cukru
– 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
– ok. 1/2 słoiczka marmolady lub dżemu morelowego

Przygotowanie

1. Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto i chłodzić 1/2 godziny. Po tym czasie ciastem wylepić blaszkę 20 na 35 cm, posmarowaną tłuszczem. Ciasto ponakłówać widelcem i piec ok. 45 minut w 180-190 stopniach aż się zezłoci.
2. Gruszki odsączyć, polać 4 łyzkami likieru i odstawić na 30 min.
3. Skórkę z cytryny zetrzeć, sok wycisnąć.
4. Ser utrzeć na puszystą masę z cukrem, skórką i sikiem z cytryny. Ubić śmietanę i dodać do serka.
5. Żelatynę moczyć 10 minut w zimnej wodzie i nie odciskając rozpuścić w 2 łyżkach soku z gruszek stale mieszając, podgrzewając na małym ogniu. Dodać do masy i szybko wymieszać. Dodać 2 łyżki likieru.
6. Ostudzone ciasto posmarować cienko marmoladą, położyć na to połówki gruszek i posmarować masą serową. Wstawić do lodówki.
7. Schłodzoną czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nią ciasto. Ciasto pokroić na porcje.

źródło: "Moje gotowanie"

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: