ciasto marchewkowe

Składniki

250 ml oleju (najlepiej kukurydzianego)
175 gr cukru
3 jajka
175 gr mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
115 gr drobno posiekanych orzechów włoskich
225 gr marchwii (2 duże)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 łyżki śmietany kwaśnej

Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Wysmarować i opruszyć bułką tartą okrągłą formę (średnica 20 cm).

Olej i cukier dobrze zmiksować, dodawać po jednym jajku.
W drugim naczyniu wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir.
Suche produkty dodawać do masy jajecznej cały czas mieszając.
Na końcu dodać orzechy, startą mnarchew, wanilię i śmietanę.
Piec około godziny.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: