Sernik na zimno łatwy i pyszny

Składniki

800 g. – 1000g. serka homogenizowanego (najlepiej danio) waniliowy,
1 kostka masła,
5 żółtek,
2 szklanki mleka,
1 szklanka cukru,
8 łyżeczek żelatyny,
2 galaretki owocowe,

Przygotowanie

Żóltka utrzeć z cukrem i masłem na gładką masę, dodać serki i miksować dalej.
W garnku podgrzać mleko ale nie gotować, powinno być dobrze ciepłe, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
Przestudzić. Schłodzone mleko z żelatyną wlać do masy serowej i porządnie wymieszać. Całość przelać na wcześniej przygotowaną blachę lub tortownicę, jak kto woli. (Ja robię w dużej tortownicy o średnicy 28 cm).
Proponuję aby do masy serowej dodać rodzynki, lub płatki migdałowe albo całe migdały obrane ze skóry. Na wierzchu już zastygłego sernika można poukładać owoce. Ja dodaję owoce sezonowe, lub owoce z puszki. Można również zmieszac owoce z masa serową. Sernik jest wtedy "żywszy". Dowolone komponowanie smaków.
Na wierzchu zalewamy galaretki, najlepiej dwie a nawet trzy. Całośc do lodówki na kilka godzin, aż porządnie zastygnie i smacznego.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: