Smażone kluski śląskie

Składniki

Składniki:

1 kg ziemniaków
25 dag mąki ziemniaczanej
2 jaja

sól
woda
olej do smażenia

Przygotowanie

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości. Następnie ostudź i przeciśnij przez praskę.
Do zimnych ziemniaków dodaj mąkę i jaja i ugniataj.
Formuj w kulki.

Ugotuj w wrzącej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia.

Następnie podgrzej olej, kluski pokrój w plasterki i smaż do uzyskania pięknego złotego koloru.

U nas na Śląsku kluski je się co niedzielę, dlatego też często zostają. A to jest nowy sposób na kluski.

Kluski są delikatne w środku, a chrupiące na zewnątrz. Podczas smażenia nabierają puszystości i delokatności.

Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: