placki z boczkiem

Składniki

– 1 czubata szkl. mąki
– 10dag wędzonego boczku ( w cienkich plasterkach )
– 3/4 pojemnika gęstej śmietany
– 3/4 szkl. mleka
– 3 jajka
– pęczek natki
– sól
– pieprz

Na sałatkę:
– 1 puszka kukurydzy
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 mała główka sałaty
– 1 ogórek sałatkowy
– 1 cebula
– 4 łyżki octu
– 3 łyżki oleju
– sól
– pieprz

Przygotowanie

Jajka rozmącić z mlekiem, wymieszać z mąką, pozostawić na 10min.
Na rozgrzaną patelnię kłaść po kilka plasterków wędzonego boczku, smażyć je na chrupko, a następnie zalewać porcjami ciasta naleśnikowego.
W ten sposób usmażyć 12 placków. Układać je po trzy na talerzach, polewać jedną lub dwiema łyżkami śmietany wymieszanej z posiekaną zieleniną, solą i pieprzem.
Podawać.

Smacznego!!!

PS. zrobiłam te placki bez sałatki i sosu, podałam je z keczupem…

Do takich placuszków można również podawać sałatkę:

Kukurydzę i fasolkę opłukać, osączyć. Sałatę oczyścić, umyć, porwać na kawałki. Ogórek opłukać, pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Ocet doprawić solą i pieprzem, ciągle ucierając powoli wlewać olej. Sos połączyć ze składnikami sałatki.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: