Kiwusiaki limonkowe

Składniki

250 g dobrej margaryny lub masła
100 g mąki krupczatki
200 g mąki tortowej
150 g cukru pudru
1 łyżka soku z limonki
50 g drobnych wiórków kokosowych
70 g kiwi kandyzowanego
maleńka szczypta soli

Przygotowanie

Wściekle zielone krążki, które wyglądają, jakby przybyły z obcej planety. Gumowe i lekko klejące w dotyku, usiane czarnymi kropkami.
To oczywiście kandyzowane kiwi, które do przegryzania nie najlepiej się nadaje, za to doskonale sprawdza w ciasteczkach. Wystarczy drobno pokroić i wymyślić odpowiednie “opakowanie”.

Zimny tłuszcz posiekać z mąką i solą, zagnieść z żółtkami i sokiem z limonki. Dodać wiórki kokosowe oraz posiekane kiwi. Jak najszybciej połączyć składniki, podsypując jeśli trzeba nieco mąki pszennej. Kulę ciasta zawinąć w folię i włożyć na godzinę-dwie do lodówki.
Ciasto podzielić na dwie części – łatwiej jest wałkować mniejsze porcje, oprószając blat mąką. Dowolną foremką wycinać ciasteczka o grubości kilku mm. Układać blisko siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą porcję piec w piekarniku nagrzanym do 180st. C przez ok.15 minut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: