Biszkoptowy przekładaniec al’a Rozi

Składniki

Warstwa środkowa bezowa:

6 białek

300 g cukru
50 g czekolady
3 łyż kakao

Biszkopt:

4 jajka + 6 żółtek
1 łyżka wody
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek waniliowy

Bita śmietana
Owoce np. maliny, truskawki
Krem do tortów śmietankowy

Przygotowanie

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem, do niej dodać żółtka, mąki, proszek, olejek i wodę. Wszystko razem wymieszać.
Piec w temp. 180 o C przez 45 minut.

Warstwa środkowa:

Białka ubić z cukrem. Cukier dodawać do białek powoli po łyżeczce. Czekoladę pokroić na kawałeczki i dodać je do masy z białek oraz kakao. wymieszać delikatnie.
Piec w temp. 180 o C przez 1 min, a po temp 150 o C przez 1 15 godz.

Biszkopt pokroić na 2 części.

I warstwa
1 część biszkoptu posmarować połową kremu śmietankowego

II warstwa warstwa bezowa także smarujemy kremem śmietankowym

III warstwa
2 część biszkoptu kładziemy na krem na wierzchu smarujemy bitą śmietanę, owoce oraz startą czekoladę.

Włożyć ciasto do lodówki na całą noc.

Polecam!!!!!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: