Krem z brokuł

Składniki

Jeden brokuł lub opakowanie mrożonych różyczek (max do 400g)
2-3 średnie ziemniaki
1/2 średniej marchewki
1/2 średniej pietruszki (korzeń)
1 cebula
1-2 większe ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
1 litr wody
sól, pieprz

Uwaga:
Do smaku można dać też kostkę bulionową (warzywna, bądź z kurczaka), bądź zamiast litra wody i kostki – dać po prostu litr bulionu (warzywny, albo mięsny – co kto preferuje).

Przygotowanie

Cebulę kroimy na drobną kostkę, czosnek można pokroić w cieniutkie plasterki, bądź drobną kostkę. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w drobniutką kostkę (pietruszkę i marchew można też zetrzeć na jarzynówce). Brokuł jeśli świeży – zostawić jedynie różyczki, umyć i pokroić na mniejsze cząstki Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, na to wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy do zeszklenia się cebulki. Wrzucamy pietruszkę i marchew i lekko przesmażamy, po czym wrzucamy ziemniaki i podlewamy odrobiną wody (1/2 szklanki). Dusimy na średnim ogniu dotąd, dopóki warzywa nie zmiękną. Wtedy dorzucamy brokuły, wlewamy resztę wody (bądź bulionu) i pieprz do smaku i dusimy ok 5-7 minut (żeby brokuł pozostał lekko twardy) Zmniejszamy ogień i miksujemy całość blenderem. Potrzymując na niewielkim ogniu – doprawiamy całość solą do smaku.

Podajemy z grzankami i/lub startym serem.

Jeśli dla kogoś gęstość kremu jest zbyt duża – można na koniec dolewać wody aby uzyskać porządaną konsystencję, bądź jeśli zbyt mała – odparować nadmiar wody.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: