Szarlotka w kruchym ciescie

Składniki

Ciasto:

50 dag mąki
25 dag margaryny lub masła roślinnrgo
3 żółtka
3 łyzki śmietany
15 dag cukru pudru

2 kg jabłek antonówek
2 łyżki tartej bułki
cukier waniliowy lub cynamon
cukier puder do posypania

Przygotowanie

Mąkę przesiać na stolnicę i posiekac ze schłodzonym tłuszczem,aby nie było grudek.Dodać żółtka,przesiany cukier puder i śmietanę, wymieszać wszystko nożem a następnie tylko zlepić rękami, odłożyć ciasto na godzinę. Podzielić na połowę, rozwałkować cieki placek,wyłożyć nim dno i / do 1cm wysokości/ boki blachy normalnej wielkości.

Jabłka obrać,pokrajać na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne.Cwiartki pokrajac w poprzek na plasterki,opruszyć cukrem waniliowym lub cynamonem,tartą bułką, ułożyć na cieście i lekko dłonią przyciśnąć.Jablka nakryć drugim plackiem /przenosząc ga na walku albo na papierze/.Powierzchnię szarlotki nakłuć widelcem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika.
Gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem a jak przestygnie kroimy na kwadraty.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: