Ciasteczka słoneczka

Składniki

2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
3 żółtka
5 dag cukru pudru
3 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta proszku do pieczenia
Lukier:
1 białko
10 dag cukru pudru
sok z ½ cytryny

dowolna masa
marmolada z różą lub dżem
ok. 15 dag kokosu

Przygotowanie

Składniki ciasta posiekać. Kiedy się połączą, szybko zarobić ciasto. Schłodzić pół godziny. Białko, cukier puder i sok z cytryny ucierać mikserem, aż powstanie się gęsty lukier (ok. 10 min). Schłodzone ciasto wałkować na grubość 5 mm i wykrawać dużym kieliszkiem (albo literatką) ciasteczka. Wierzch każdego posmarować lukrem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni C ok. 20 min, to znaczy do chwili, kiedy lukier zróżowieje. Należy uważać, by mocno nie przypiekać, bo będą gorzkie.
Po wystudzeniu sklejać po dwa marmoladą. Brzegi ciasteczek smarować masą i otaczać w wiórkach kokosowych.

Zalecam pieczenie z dwóch porcji od razu. Doskonały jest do słoneczek „Najlepszy krem czekoladowy” Sweetyi http://www.wielkiezarcie.com/przepis13300.html . Jest z tymi ciasteczkami trochę pracy, ale efekt murowany: rozpływają się w ustach. Wykrawam je małym kieliszkiem, a sklejać i smarować pomaga cała rodzina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: