Sos tatarski – kaloryczny, raczej pracochłonny i smaczny

Składniki

1 słoik majonezu
1 śmietana 30% – gęsta
2 – 3 jajka ugotowane na twardo
korniszony (ogórki konserwowe sie nie sprawdzają)
grzybki marynowane (raczej nie pieczarki, ale co kto lubi)
pęczek szczypiorku (cienkiego)
starty chrzan
kapary (opcjonalnie – ja nie lubię i nie dodaję, ale ponoć jest to świetny dodatek)
sól
pieprz
cukier puder

Przygotowanie

1. Jajka, korniszony i grzybki bardzo drobno pokroić.
2. Szczypiorek drobniutko posiekać.
3. Wymieszać ze śmietaną i majonezem. Doświadczalnie doszłam do proporcji 2/3 majonezu do 1/3 śmietany.
4. Dodać trochę chrzanu
5. Dosmaczyć solą, pieprzem i odrobiną cukru -pudru.
6. Wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, żeby się przegryzł.

Uwagi:
Sos jest smaczny, jeżeli składniki są bardzo drobniutko pokrojone, ale nie rozciapane – raz chciałam ułatwić sobie pracę i wsadziłam do blendera. To nie była dobra koncepcja. Powinny być drobniutkie kawałeczki.
Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: