Sałatka z tuńczyka prosta

Składniki

– 2 puszki tuńczyka w oleju

– 1 opakowanie makaronu ryżowego (nie sojowy!)

– kukurydza konserwowa

– słoik majonezu

– szczypta soli (ok. 1/4 łyżeczki od herbaty)

Przygotowanie

– Makaron ryżowy (nie łamać !) zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy pod przykryciem (czas na opakowaniu). Gdy makaron jest gotowy (nie powinien być zbyt miękki i “rozlazły”) studzimy go, a następnie kroimy na krótkie części (ok.~3 cm).

– Otwieramy puszkę z tuńczykiem i wylewamy olej (może być też tuńczyk w sosie własnym – ale w oleju mnie smakuje lepiej).

– Otwieramy kukurydzę i również wylewamy zalewę.

– Oczywiście majonez bez otworzenia słoika też nie wyjdzie.

– Szczypta soli.

Wszystkie składniki łączymy w sporej misce lub garnku i mieszmy dodając ilość majonezu według własnego uznania.

Tak zrobiona sałatka najlepiej smakuje gdy jest schłodzona. W lodówce nie wytrzymuje dłużej jak 2 dni (przeważnie znika dużo wcześniej).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: