Biszkopt z masą orzechową

Składniki

Biszkopt:

10 jaj
20 dag mąki
20 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
szczypta soli

Masa orzechowa:

25 dag. orzechów włoskich
1 szkl. mleka
25 dag. masła3/4 szkl. cukru pudru
2 łyzki spirytusu

Masa jabłkowa:

1,5 kg. jabłek
galaretka pomarańczowa

Przygotowanie

Biszkopt:

1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać
6. Prostokątną blaszke wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
7. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Po ostygnięciu przekroic na 2 części .

Masa Orzechowa:

Orzechy zetrzeć w maszynce do orzechów
Zalać gorącym mlekiem
Masło utrzeć z cukrem pudrem , dodawać po łyżce ostudzonych orzechów ( z mlekiem) . Na końcu wlać spirytus i dokładnie wymieszać.

Masa jabłkowa:

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć do garnka, gotowac przez chwile. Zdjać z ognia , wsypac galaretke i dokładnie wymieszać.

Ciepłe jabłka wylać na jedną część biszkoptu, przykryc drugim biszkoptem , na wierzch wyłożyć mase orzechową , posypać startymi orzechami

Inspiracją do zrobienia tego ciasta jest pyszny placek myshy2006 : http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis27547.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: