Grilowana papryka – bez skorki – dla wielbicieli

Składniki

1-2 Kg Papryki czerwonej lub zoltej lub kolorowej;
Ocet Balsamico-Bianco (lub inny)
Olej z oliwek
Przyprawy: sol, pieprz, sol ziolowa, chili zmielona, kto lubi – moze dodac Vegete.
Poniewaz papryka traci bardzo na objetosci podaje do wiadomosci, ze z 4 Kg papryki otrzymuje sie ok. dwoch sloikow (720ml) papryki.

Przygotowanie

Straki papryki umyc, osuszyc i w bardzo goracym piekarniku opiec z kazdej strony, az beda powstawac przypalone prawie czarne pecherze.
Tak opieczona papryke przelozyc do garnka z pokrywka i zamknac pozostawiajac do ostygniecia. Mozna nawet zostawic, dopiero na drugi dzien obrac ze skorki.
Przez opieczenie skorka schodzi prawie samoistnie. Nasiona i ogognki oczywiscie wyrzucic. oczyszczona papryke pokroic na male kawaleczki i przyprawic.
Sok, ktory sie zbiera zostawic to same witaminy. To wszystko musi teraz przejsc smakiem przypraw.
Nadaje sie do jedzenia jako dodatek do wszystkiego, np. do serka bialego lub na kanapke lub jako salatka na kolacje!
Mozna tez dodac taka papryke do sosu, ktory powstal przy pieczeniu kurczakow i podgrzac a wszyscy bede sie dziwic jak udalo sie nam upiec kurczaki z papryka i ona nie rozleciala sie a jest bez skorki!
Naprawde cos dobrego . goraco polecam!
Przechowywac w lodowce,
dlugo sie nie utrzymuje , bo za dobre!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: