Zupa pomidorowa z groszkiem

Składniki

– włoszczyzna ( ja lubię dodac, jeszcze jedną wiekszą pietruszkę)
– 2 skrzydełka z kurczaka
– 1 mała cebula
– 3-4 łodygi selera naciowego
– 2-3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego ( moga by też pomidory, przetarte przez sito, lub zmiksowane )
– 2 ząbki czosnku
– puszka groszku
– ewentualnie kostka rosołowa drobiowa
– olej do smażenia
– ugotowany makaron wedle uznania ( nitki, świderki )
– sól i pieprz
-przyprawy np. bazylia, lubczyk, ja dodaję przyprawę do pizzy kotanyi

Przygotowanie

Włoszczyznę obieramy i kroimy na kawałki,do gotującej się wody ( ja robię zupę z ok 2-3 litrów ) wrzucamy włoszczyznę i skrzydełka, oraz listek laurowy. Seler naciowy kroimy na małe kawałki, czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę lub talarki, na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy seler, czosnek, i cebulę smażymy razem aż będą miękkie. Kiedy włoszczyzna i skrzydełka się ugotują wyjmujemy je z garnka, do wywaru wrzucamy seler z cebulą i czosnkiem,oraz koncentrat pomidorowy ( ja daję 2-3 czubate łyżeczki ) gotujemy razem przez kilka mitut, na koniec wrzucamy groszek z puszki i doprawiamy zupę do smaku.Można ugotowaną marchewkę pokroic w plasterki i dodac do zupy. Zupę podajemy z makaronem – smacznego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: