Ule na surowo Ciasteczka na Boże Narodzenie

Składniki

– 20 dkg biszkoptów,
– 2 łyżki kakao,
– 16 dkg cukru pudru,
– 8 dkg masła lub margaryny,
– 2 łyżki mleka,
– opcjonalnie: troszkę rumu,

MASA do napełnienia: 5 dkg cukru pudru, 6 dkg masła, 1/2 cukru waniliowego, i żółtko, 2 łyżki spirytusu lub wódki,

DODATKOWO: małe okrągłe biszkopciki na spody(jedno opakowanie)
W Polsce już do kupienia(kiedyś tylko Czechy), na pewno są w Lidlu.

Foremka do uli! Teraz już do kupienia w Polsce:)

Przygotowanie

Biszkopty zmielić lub rozwałkować, dodać kakao, cukier, margarynę, mleko i rum. Wyrobic ciasto, w razie potrzeby zagęścić cukrem lub biszkoptami.

Masa:-wszytskie składniki dokładnie utrzeć na krem.

Foremki wyklejać ciastem, robiąc w środku dziurkę na krem.Wypełnic masą i zamknąć otwór biszkopcikiem.
Ostroznie wyjąć z foremki.

RADA: żeby cisteczka łatwo wychodziły używam do suchej foremki kawałka folii spożywczej, a dopiero potem wyklejam cistem.

Odłożyć w chłodne miejsce do stężenia, a potem można włozyć razem do jednego woreczka.

NIEDŁUGO DRUGI PRZEPIS NA ule orzechowe:)
Zdjęcia w trakcie przygotowań.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: